Řízený odpal pumy v Litvínově diváky vyloženě zklamal a chtějí vrátit vstupné

Zklamané tváře, ticho a žádný dramatický rozruch, který by si zasloužil alespoň jeden emotivní záběr na sociální sítě. Takový byl verdikt tisíců nadšenců, kteří se minulý týden sjeli do Litvínova na „historickou“ událost – řízený odpal letecké pumy z 2. světové války. Všichni doufali, že budou svědky výbuchu, který vymaže ze zemského povrchu aspoň půlku města, jak sliboval vtipný transparent v rukou jednoho z místních.

Puma, objevená v největší české chemičce v Záluží, byla prezentována jako „tickající bomba“, která by mohla způsobit nevídané škody. Pyrotechnici slibovali, že bezpečný odpal bude „velkolepým zakončením desetiletí“, čímž vyhnali očekávání do nebeských výšin, kam mimochodem podle některých diváků měly vylétnout i trosky budov.

Výbuch na úrovni slabší rachejtle

Místo destruktivního výbuchu, který by mohl konkurovat hollywoodským filmům typu Armageddon, se však odehrála událost, která by mohla být snadno zaměněna s odpalem prskavky na Nový rok. „Čekal jsem aspoň trochu akce, ne tuhle trapárnu,“ stěžuje si pan Jaromír z Pardubic, který si na výbuch vzal dokonce dovolenou. „Jsem pravidelný účastník explozivních akcí po celém světě, a tohle? To by neprošlo ani v Dolní Lhotě.“

John Brunsson, Američan, který se nedávno přistěhoval do Litvínova, zhodnotil situaci podobně. „No jo, klasická česká záležitost. U nás v Americe by se to udělalo pořádně. Ohně, exploze, dým, to by byla show. Tohle? To vypadalo jako rachejtle z diskontu.“

Kritika se valí, vstupné zpět, žádají diváci

Marketingová kampaň, která slibovala nevídanou podívanou, se evidentně minula účinkem. Na akci dorazilo přes pět tisíc lidí, někteří dokonce s dalekohledy, aby nepřišli o žádný detail výbuchu, který jim údajně měl zatřást bránicí. „Větší ránu udělala moje sekačka minulý víkend,“ komentoval situaci jeden z diváků, který si po neuspokojivém zážitku s manželkou zašel alespoň na párek v rohlíku.

Pořadatelé se omluvili za „příliš přehnanou komunikaci“ ohledně výbuchu, ale odmítli vrátit vstupné. „Puma explodovala, to je fakt. Co jste čekali? Erupci supervulkánu? To není Michael Bay, ale bezpečnostní operace,“ řekl nervózní mluvčí akce na dotaz, proč nedošlo k naplnění očekávání.

Zatímco pyrotechnici poukazují na to, že výbuch splnil všechny bezpečnostní normy, řada diváků má pocit, že to byla zbytečně ztracená příležitost. „Ani ty zvukové efekty nebyly nic moc,“ postěžoval si další návštěvník. „Přísahám, sousedovic pes štěká hlasitěji.“

Prodejci občerstvení měli napilno

Na celou akci alespoň vydělali místní prodejci. Sice žádné zázraky na obloze, ale litr piva a párek v rohlíku za 150 korun udělaly své. „No co, aspoň tohle bylo trochu výbušný,“ pousmál se ironicky jeden z návštěvníků, když si koupil třetí klobásu. „Výbuch stál za nic, ale fronta na pivo byla mnohem akčnější.“

Co tedy bude následovat? Někteří diváci uvažují o petici za vrácení vstupného, zatímco jiní se už teď chystají na další „explozivní“ akci – tradiční ohňostroj o svátcích v centru Litvínova. „Doufám, že tam bude aspoň víc barviček,“ dodal rozčarovaný pán v čepici s logem „I Love Explosions“.

Kdo by si však myslel, že tohle pyrotechnici příště udělají ve větším stylu, ten se zřejmě plete. „Příště to uděláme možná ještě tišší,“ vzkázali z týmu. Koneckonců, v Litvínově se přece každý těší hlavně na to ticho po bouři – i když ta bouře nikdy pořádně nepřišla.

Jedna paní doporučuje také přečíst:

Richard Krejčo pod palbou kritiky: Pomáhá si umělou inteligencí?

Praha se uchází o pořádání olympiády 2032: Vltavou budou plout šlapadla, českou kulturu představí Troška a Ortel

Lukáš Pavlásek šokuje! Napsal erotickou knihu pro děti – bouře odporu mezi odborníky!


Jedna paní povídala:
Autentický, nezávislý, alternativní, neovlivnitelný, inovativní, moderní, transparentní, epistemologický, esoterický, parrhesiastický, heterodoxní, apodiktický, i synektický portál, který rozkrývá aktuální zprávy, kauzy, aféry a drby z české i zahraniční politiky, z kultury i sportu. Není aféra, která by byla pro ni tabu. Není téma, kterému by nerozuměla. Není kauza, do které by se bála strčit nos. Jedna paní je váš zaručený zdroj neověřených zpráv, kterým opravdu můžete věřit (ale nemusíte).

Aktuality z oblasti kultury a umění: