Karel Pokorný: Muž, který jako první prošel stavebním řízením p digitalizaci

Když se řekne „digitalizace stavebního řízení,“ většina lidí si vybaví zhruba tolik jako při zmínce o čínských kaligrafických znakách. Nejsou to však ani čínské znaky, ani magie, jak si donedávna myslela drtivá většina české populace, ale přece jen jde o proceduru, kterou se pokusil podstoupit jeden odvážný občan z Měcholup – Karel Pokorný (56), stavebník a neoficiální rekordman v boji s byrokracií.

„Říkali mi, že jsem se zbláznil,“ vzpomíná Karel, když s dojetím popíjí ranní kávu z hrnku s nápisem „Digitální hrdina.“ „Ale já jim na to řekl: ‚To se ještě uvidí!‘“

Příběh začíná v únoru tohoto roku, kdy se Karel rozhodl, že postaví nový plot kolem svého domu. Prostá to myšlenka, řeknete si. Jenže to by nebyla Česká republika, kdyby něco takového šlo hladce. Než se člověk vůbec dostane k prvnímu kopnutí do země, musí projít spletitým procesem stavebního povolení, který po letech stížností a petic měl konečně být zjednodušen. Právě tehdy vstoupil do hry nový systém digitalizace stavebního řízení, o němž se tradovalo, že nikdo přesně neví, jak vlastně funguje – včetně jeho tvůrců.

„Měcholupy jsou malá obec a já si říkal, že aspoň nebudu muset jezdit na úřady do města. Tak jsem se do toho pustil z pohodlí domova. Sedl jsem si k počítači, nalil si kafe a řekl si, že to zvládnu,“ popisuje Karel své odhodlání. „První den jsem se dostal do systému. Druhý den jsem zjistil, že si musím založit nový účet. Třetí den mi to vyhodilo chybovou hlášku, že má žádost neexistuje. A pak začalo opravdové dobrodružství!“

Systém, který měl zjednodušit celý proces, Karla postupně provedl sérií neuvěřitelných překážek. „Musel jsem nahrát nějaké dokumenty. Dobře, to ještě šlo. Jenže pak mi to řeklo, že se mi změnily podmínky územního plánu, které byly už dva roky staré, ale systém je přece jen našel!“ říká Karel s výrazem, který připomíná někoho, kdo právě přežil výbuch dynamitu.

Každý další krok znamenal nový problém. „Zjistil jsem, že musím doložit povolení od sousedů, a to ne elektronicky, ale osobně, protože sousedé žádný počítač nemají a kód e-podpisu je pro ně sprosté slovo,“ líčí Karel další úskalí. Poté, co obešel všechny sousedy, včetně jednoho, který na něj zavolal policii, protože si myslel, že je to podomní prodejce, se konečně dostal k poslednímu kroku.

„A pak mi to napsalo, že server neodpovídá a mám to zkusit za hodinu,“ Karel se směje, ale v očích mu viditelně cuká.

Po několika měsících, nespočtu e-mailů, několika zhrouceních systému a jedné nezdařené meditaci u buddhistického mnicha, se Karel dostal na konec cesty. Jeho stavební povolení bylo úspěšně schváleno. „Byl jsem v šoku,“ přiznává Karel. „Opravdu jsem si nemyslel, že se to někdy stane.“

Ačkoli by se mohlo zdát, že po tomto hrdinském výkonu se Karel odmlčí a stáhne se do ústraní, opak je pravdou. Na jeho příběh se totiž dostalo až do nejvyšších pater české vlády. Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš, sám překvapený, že systém opravdu někomu fungoval, navrhl Karla na státní ocenění.

„Karel Pokorný je příkladem pro všechny občany. Ukázal nám, že i když se věci zdají být nemožné, s dostatečným odhodláním, trpělivostí a šálkem dobré kávy se dají překonat,“ prohlásil Bartoš během svého projevu.

Karel se teď těší na slavnostní ceremoniál, který se má konat příští měsíc. „Doufám, že to půjde bez dalších překážek,“ říká s úsměvem. A i když stále ještě nedokončil stavbu svého plotu, jedno je jisté – Karel Pokorný se stal legendou digitalizace, a to je něco, na co se v Měcholupech bude vzpomínat po generace.

Pokud někdy budete v Měcholupech, nezapomeňte se podívat na ten slavný plot. Bude to nejen symbol technického pokroku, ale i lidské vytrvalosti. A kdo ví, možná uvidíte i Karla, jak si s úsměvem popíjí kávu a přemýšlí, co dalšího by mohl zdigitalizovat.

Jedna paní doporučuje také přečíst:

Richard Krejčo pod palbou kritiky: Pomáhá si umělou inteligencí?

Praha se uchází o pořádání olympiády 2032: Vltavou budou plout šlapadla, českou kulturu představí Troška a Ortel

Lukáš Pavlásek šokuje! Napsal erotickou knihu pro děti – bouře odporu mezi odborníky!


Jedna paní povídala:
Autentický, nezávislý, alternativní, neovlivnitelný, inovativní, moderní, transparentní, epistemologický, esoterický, parrhesiastický, heterodoxní, apodiktický, i synektický portál, který rozkrývá aktuální zprávy, kauzy, aféry a drby z české i zahraniční politiky, z kultury i sportu. Není aféra, která by byla pro ni tabu. Není téma, kterému by nerozuměla. Není kauza, do které by se bála strčit nos. Jedna paní je váš zaručený zdroj neověřených zpráv, kterým opravdu můžete věřit (ale nemusíte).

Aktuality z oblasti kultury a umění: