Praha se uchází o pořádání olympiády 2032: Vltavou budou plout šlapadla, českou kulturu představí Troška a Ortel

Česká republika překvapila svět oznámením, že se uchází o pořádání letních olympijských her v roce 2032. Přihláška, kterou Praha předložila, však nejenže vyvolala rozruch, ale také vyvolala smích, hrůzu a občasné šokované reakce. Už samotný koncept slavnostního zahájení zanechal mnohé diváky s otevřenými ústy.

Slavnostní zahájení: Šlapadla místo lodí, plavci místo sportovců

Podle předběžných informací bude slavnostní zahájení vrcholem originality. Po vzoru Paříže, kde sportovci v roce 2024 budou projíždět po Seině na lodích, se český organizační výbor rozhodl přenést tento nápad na Vltavu. Malý háček je ovšem v tom, že Praha nemá dostatek motorových plavidel. Česká kreativita však nezklame: zatímco větší výpravy budou plout na lodích, menší státy, které mají méně než tři účastníky, dostanou k dispozici šlapadla. A co s těmi úplně nejmenšími výpravami? No, ti budou muset přeplavat.

„Je to skvělý způsob, jak demonstrovat, že sport není jen o soutěžení, ale také o překonávání překážek,“ prohlásil tiskový mluvčí projektu, zatímco nervózně kontroloval předpověď počasí na léto 2032.

Historie na plné obrátky: Upálení, popravy a defenestrace

Česká republika se chce také pochlubit svou bohatou a pestrou historií. V rámci zahájení se diváci dočkají nezapomenutelné přehlídky české kultury a historických výjevů. Na programu je například upálení Jana Husa a Jana Palacha. Pro milovníky akce budou k vidění také husitské války, s realistickým vyvražďováním, a pro příznivce thrillerů chystají scénky z defenestrací.

„Chceme světu ukázat, že historie není jen o nudných faktech a datech. Je to také o krvi, potu a slzách – a občas i o hořících hranicích,“ vysvětlil režisér slavnostního zahájení, zatímco kontroloval, zda mají dostatečné zásoby umělé krve.

Kulturní lahůdky: Od Trošky po Ortel

Česká kulturní scéna se také neztratí. Zahajovací ceremoniál bude zahájen proslovem Zdeňka Trošky, kterého doprovodí nikdo jiný než bývalý premiér Andrej Babiš. Předpokládá se, že společně svými projevy naplní dvě hodiny programu, čímž ušetří čas i peníze na další efekty.

Jako hudební čísla se představí národní klenot Helena Vondráčková, která by měla zaokrouhlit první část programu. Pokud by však náhodou v té době již nebyla mezi námi, role se ujme Lucie Vondráčková. A co víc, rocková kapela Ortel bude reprezentovat současnou českou hudební scénu a na Vltavě snad způsobí i nějaké ty vlny.

Olympijský oheň: Jágr nebo ještě aktivní Jágr?

Kdo jiný by měl zapálit olympijský oheň než sportovní legenda Jaromír Jágr? Ačkoliv se neví, zda v roce 2032 bude stále hrát hokej na profesionální úrovni, mnozí věří, že pokud bude připravovat další sezónu, alespoň si najde čas na tento ceremoniál.

„Jaromír je nezastavitelný, a pokud zrovna nebude mít hráčské povinnosti, určitě je teoretická šance,“ poznamenal jeden z organizátorů s nadějí, že Jágr ještě neztratil zápal pro oheň.

Neopakovatelná událost

Praha, město tisíce věží, se evidentně rozhodla, že letní olympijské hry 2032 budou něčím, co svět ještě neviděl. Ať už to bude epický úspěch nebo největší kulturní šok v historii olympijských her, jedno je jisté: budou se o tom vyprávět historky ještě po mnoho let.

Takže, světě, připrav se! Česká republika se chystá ukázat, jak se slaví po česku – s ohněm, krví, šlapadly a Troškou.

Partner článku:

Jedna paní doporučuje také přečíst:

Richard Krejčo pod palbou kritiky: Pomáhá si umělou inteligencí?

Lukáš Pavlásek šokuje! Napsal erotickou knihu pro děti – bouře odporu mezi odborníky!


Jedna paní povídala:
Autentický, nezávislý, alternativní, neovlivnitelný, inovativní, moderní, transparentní, epistemologický, esoterický, parrhesiastický, heterodoxní, apodiktický, i synektický portál, který rozkrývá aktuální zprávy, kauzy, aféry a drby z české i zahraniční politiky, z kultury i sportu. Není aféra, která by byla pro ni tabu. Není téma, kterému by nerozuměla. Není kauza, do které by se bála strčit nos. Jedna paní je váš zaručený zdroj neověřených zpráv, kterým opravdu můžete věřit (ale nemusíte).

Aktuality z oblasti kultury a umění: