Michal David: Bojovník, který se nebojí říct pravdu, že se bojí říct pravdu

V českém mediálním prostoru to opět zahušťuje atmosféra. Tentokrát se do hledáčku veřejnosti dostal nikdo jiný než Michal David, muž, jehož jméno je synonymem pro nekonečné diskotéky, spartakiádní tanečky a nezapomenutelné hity jako „Ruská Máša“ nebo „Poupata“. A proč? Protože podle něj je dneska svoboda projevu tak omezená, že už prostě nemůže říct, co si opravdu myslí. Ale co to vlastně je, to bohužel nevíme, protože to neřekl.

David, který v 80. letech doslova boural hitparády se svými texty, které „neúnavně bojovaly“ proti komunistickému režimu (jak sám říká), si stěžuje, že dnes by se opět bál zpívat pravdu. „Nemůžu dneska říct to, co si myslím. A to je pravda,“ uvedl zpěvák v nedávném rozhovoru, který se stal virálním, ale pravděpodobně ne tak, jak by si Michal přál.

Svoboda slova podle Davida: Tanec s Ruskou Mášou

V rozhovoru, který se okamžitě stal senzací, David nostalgicky vzpomíná na časy, kdy jeho písně přispívaly k pádu komunismu. „Kdyby nebylo Poupátek a Ruské Máši, možná by tu pořád vládli komunisté,“ tvrdí s vážnou tváří, zatímco novinářům se podaří jen tak tak udržet pokerový výraz. Zpěvák dokonce naznačil, že jeho hudba byla jedním z klíčových hřebíků do rakve totalitního režimu. „Myslím, že Havel mi dodnes dluží poděkování,“ dodal s úsměvem, který by snad roztál i Leninův zamrzlý úsměv.

Podle Davida je ale dnešní situace ještě horší než za komunistů. „Tehdy jsme věděli, kdo je nepřítel, a mohli jsme proti němu bojovat,“ řekl. „Dnes? Dneska si nemůžu ani říct, co chci. Co kdybych řekl něco špatně? Co když...?“ A právě tady přerušil svou řeč, přičemž jeho výraz naznačoval, že má na mysli něco opravdu děsivého. Bohužel, ani po několika dalších otázkách novinářů se David nerozhodl odhalit, co by to mohlo být.

Bojovník za pravdu, který neřekne pravdu

Zatímco David tvrdí, že dnes by mu nikdo nedovolil zpívat tak otevřeně, jako to dělal v 80. letech, jeho fanoušci i kritici si kladou otázku: Co to tedy vlastně chtěl říct? A proč to neřekl? Možná se Michal David skutečně stal obětí cenzury, nebo snad je jeho boj proti novému režimu natolik subtilní, že jej dokáže dekódovat jen vybraná skupina zasvěcenců. Anebo... a teď přichází ta nejšokující možnost: Michal David prostě nemá co říct?

Na sociálních sítích se už objevují první parodie na Davidův „neříkej nic“ přístup, kdy například jeden z uživatelů Twitteru sdílel obrázek prázdné stránky s popiskem: „Michal David vydává svou nejnovější skladbu.“ Jiný vtipálek navrhl, aby David uspořádal koncert ticha, kde by se publikum mohlo na vlastní uši přesvědčit, co všechno nám chce zpěvák zatajit.

Budoucnost: Ticho, nebo velké odhalení?

A co bude dál? Bude Michal David dále bojovat proti systému, ve kterém podle něj nemůže říct pravdu? Nebo si nakonec uvědomí, že nejsilnější zbraní je právě to, co neřekl? A jak se vyrovná s tím, že by jeho mlčení mohlo být nakonec mnohem hlasitější než jeho nejslavnější hity?

Na to si budeme muset počkat. Ať tak či onak, jedno je jisté: Michal David zůstává stálicí na českém hudebním nebi, ať už říká, nebo neříká, co si myslí. A pokud se náhodou rozhodne konečně promluvit, budeme všichni s napětím poslouchat... možná.

Jedna paní doporučuje také přečíst:

Richard Krejčo pod palbou kritiky: Pomáhá si umělou inteligencí?

Praha se uchází o pořádání olympiády 2032: Vltavou budou plout šlapadla, českou kulturu představí Troška a Ortel

Lukáš Pavlásek šokuje! Napsal erotickou knihu pro děti – bouře odporu mezi odborníky!


Jedna paní povídala:
Autentický, nezávislý, alternativní, neovlivnitelný, inovativní, moderní, transparentní, epistemologický, esoterický, parrhesiastický, heterodoxní, apodiktický, i synektický portál, který rozkrývá aktuální zprávy, kauzy, aféry a drby z české i zahraniční politiky, z kultury i sportu. Není aféra, která by byla pro ni tabu. Není téma, kterému by nerozuměla. Není kauza, do které by se bála strčit nos. Jedna paní je váš zaručený zdroj neověřených zpráv, kterým opravdu můžete věřit (ale nemusíte).

Aktuality z oblasti kultury a umění: