Imane Khelif: Alžírská boxerka jako průkopnice genderových kategorií navržena na Nobelovu cenu za mír

Alžírská boxerka Imane Khelif, známá nejen svými tvrdými údery, ale i složitým genetickým kódem, se stala nečekanou hrdinkou letošního olympijského svátku. A nejen to! Její jméno se nyní skloňuje v souvislosti s Nobelovou cenou míru. Co se stalo? Jak se Imane podařilo usmířit svět v debatě o pohlaví? Pojďme si to rozebrat!

Imane Khelif se narodila s vnějšími ženskými pohlavními znaky a identifikuje se jako žena. Na první pohled se zdálo, že je to jasná věc. Ale genetika je nevyzpytatelná a Imane nese chromozomy XY, což by mnozí očekávali spíše u mužů. Její tělo také produkuje a zpracovává testosteron, což způsobilo, že přišla do křížku s mnoha sportovními pravidly a fanoušky, kteří by si přáli, aby svět byl jednodušší.

Na letošní olympiádě však Imane Khelif přepsala historii. Nejenže excelovala ve své kategorii, ale také způsobila, že i ti nejzatvrzelejší zastánci dvou pohlaví (přečteno jako "muž a žena a žádná jiná škatulka!") začali vážně uvažovat o tom, že by bylo vhodné zavést další kategorii. Tato kategorie by byla speciálně pro biologické ženy s chromozomem XY, a přátelsky ji nazvali „Khelifovská škatulka“.

Nejvíce překvapivým momentem však bylo, když přišla zpráva, že Imane byla navržena na Nobelovu cenu míru. A to prosím, nikoli za boxování, ale za to, že dokázala přimět svět, aby přehodnotil své rigidní názory na pohlaví. Podle nejmenovaného zdroje z Nobelova výboru: „Imane Khelif nám ukázala, že pohlaví není jen otázkou toho, co máme mezi nohama, ale také toho, co máme v genech, a jak to ovlivňuje naše životy.“

Rozhodnutí Nobelova výboru: Gól do vlastní branky?

Její nominace vyvolala bouři emocí. Někteří oslavují její odvahu a považují ji za průkopnici, zatímco jiní se ptají, zda Nobelova cena míru není už trochu moc. „Mír? Vážně? Copak ona někdy zastavila válku?“ ironizoval jistý komentátor. Na druhou stranu, jiní argumentují, že Imane skutečně přispěla k míru – minimálně v otázce genderu, kde usmířila věčně rozhádané strany.

Dokonce i někteří vědečtí kruhoví puristé, kteří ještě před olympiádou bojovali za to, že mohou být uznávány jen a pouze dvě varianty pohlaví, najednou otočili a teď horlivě křičí po zavedení další kategorie. Ano, ti samí lidé, kteří kdysi tvrdili, že „žena je žena a muž je muž“ nyní sami žádají o novou „Khelifovskou škatulku“. Možná je to jenom tím, že se bojí Imane, až by se s nimi potkala v ringu.

Imane, která spojuje a dělí zároveň

A co na to sama Imane? „Já jsem prostě já,“ směje se boxerka, která si očividně nedělá hlavu z toho, co si o ní kdo myslí. „Jestli tohle pomůže lidem lépe se chápat, tak proč ne? A pokud mě chtějí nominovat na Nobelovku, jsem pro. Aspoň bude nějaká legrace!“

A tak máme novou hrdinku, která nejenže posouvá hranice sportu, ale také rozbíjí zkostnatělé stereotypy o pohlaví. Je tedy zřejmé, že otázka „Kdo je vlastně Imane Khelif?“ se mění na „Kdo jsme my, že soudíme?“ Ať už získá Nobelovu cenu nebo ne, jedno je jisté: Imane Khelif přinesla do světa boxu (a nejen tam) pořádnou dávku dynamitu. Ať už ten dynamit udělá více škody nebo užitku, to ukáže až čas. Ale jedno je jisté – Imane Khelif není jen tak někdo. Je to boxerka, mírotvorka a průkopnice genderových kategorií!

Kdo by to byl řekl, že ring je to správné místo pro řešení světových otázek? Zřejmě jen někdo s odvahu a pořádným haki [pozn. aut. - rána pěstí] v ruce, jako je Imane Khelif!

Jedna paní doporučuje také přečíst:

Richard Krejčo pod palbou kritiky: Pomáhá si umělou inteligencí?

Praha se uchází o pořádání olympiády 2032: Vltavou budou plout šlapadla, českou kulturu představí Troška a Ortel

Lukáš Pavlásek šokuje! Napsal erotickou knihu pro děti – bouře odporu mezi odborníky!


Jedna paní povídala:
Autentický, nezávislý, alternativní, neovlivnitelný, inovativní, moderní, transparentní, epistemologický, esoterický, parrhesiastický, heterodoxní, apodiktický, i synektický portál, který rozkrývá aktuální zprávy, kauzy, aféry a drby z české i zahraniční politiky, z kultury i sportu. Není aféra, která by byla pro ni tabu. Není téma, kterému by nerozuměla. Není kauza, do které by se bála strčit nos. Jedna paní je váš zaručený zdroj neověřených zpráv, kterým opravdu můžete věřit (ale nemusíte).

Aktuality z oblasti kultury a umění: