Digitalizace stavebního zákona: Ivan Bartoš v hlavní roli komedie roku

Ministerstvo pro místní rozvoj, vedené charismatickým Ivanem Bartošem, zažívá v posledních dnech nečekaný nárůst popularity. Ovšem ne díky svým úspěchům, ale spíše kvůli nesčetným humorným situacím, které vyvolala nová digitalizace stavebního zákona. Zdá se, že Bartoš a jeho Piráti dokázali stvořit komediální mistrovské dílo, které překonává veškerá očekávání.

Piráti si dali za úkol zmodernizovat české stavební řízení a přivést ho do 21. století. Digitalizace byla prezentována jako revoluční krok, který zjednoduší a zrychlí stavební procesy. „Už žádné fronty na úřadech, žádné zbytečné papírování!“ halasil Bartoš před volbami. Ovšem realita se ukázala být poněkud jiná.

Stavební úřady v chaosu: Bitva o digitální formuláře

Když došlo na spuštění digitalizace, úředníci po celé republice začali skřípat zuby. Systém, který měl být jednoduchý a intuitivní, se proměnil v noční můru. Na úřadech to teď vypadá jako v počítačové hře, kde hlavním úkolem je přežít. Když se například jeden z úředníků z Jihlavy pokusil schválit stavební povolení, systém mu oznámil, že musí nejprve dokončit quest „Najdi chybějící přílohu“ a získat tři zlaté hvězdy.

„Je to horší než Harry Potter. Místo hůlky mám klávesnici a místo kouzelného světa se probíjím digitálním peklem,“ postěžoval si jeden z úředníků, který si přál zůstat anonymní. Mezitím se stavebníci modlí za zázrak, zatímco sledují své investice mizet v propadlišti úřednického pekla.

Stavbaři volají o pomoc: Infarkty a zoufalství

Zatímco úředníci bojují s digitálními démony, stavebníci zažívají infarktové stavy. „Měli jsme schválený projekt na novou obytnou čtvrť, ale od té doby, co začala digitalizace, jsme se nedostali ani k prvnímu razítku. Všechno je buď ztracené v systému, nebo čekáme na odpověď, která nepřichází,“ uvedl jeden zoufalý developer.

Když systém konečně odblokoval jedno povolení, ukázalo se, že je pro stavbu ptačí budky na zahradě. „To je nějaký špatný vtip, ne? Mám 50 milionů investovaných v projektu a oni mi schválí budku pro sýkorky!“ rozčiloval se další stavebník, který už musel několikrát navštívit svého kardiologa.

Ivan Bartoš: Dopisy a instrukce

Ministr Bartoš, zjevně nezlomný optimista, se rozhodl situaci řešit osobně. Namísto zlepšení systému se chystá posílat úředníkům dopisy s instrukcemi. „Věřím, že osobní přístup je klíčem k úspěchu. Každému úředníkovi pošlu dopis, kde jim vysvětlím, jak systém správně používat,“ prohlásil s úsměvem.

Podle interních informací by takový plán mohl vyžadovat tisk více než 10 000 dopisů. Jediný problém? Zatím nikdo netuší, jak ty dopisy doručit, když i poštovní systém se zčásti přesunul na novou digitální platformu a některé dopisy se zatoulaly v kyberprostoru.

Konec dobrý, všechno dobré?

Nebo možná ne. Přestože situace vypadá beznadějně, Bartoš a jeho tým jsou odhodlaní pokračovat. „Každý začátek je těžký. Musíme jen vytrvat a nevzdávat to. Jak říkáme u Pirátů, odvaha dělat, co je správné, nám nechybí,“ zakončil svůj proslov Bartoš.

Česká veřejnost nyní netrpělivě čeká, jak se tato digitální sága bude dál vyvíjet. Jedno je ale jisté: Piráti si získali své místo v srdcích národa, i když možná ne tak, jak původně plánovali. A Ivan Bartoš? Ten se stal nechtěným komediantem, jehož výkon zůstane dlouho v paměti všech, kteří měli tu smůlu se s jeho digitální reformou setkat.

Jedna paní doporučuje také přečíst:

Richard Krejčo pod palbou kritiky: Pomáhá si umělou inteligencí?

Praha se uchází o pořádání olympiády 2032: Vltavou budou plout šlapadla, českou kulturu představí Troška a Ortel

Lukáš Pavlásek šokuje! Napsal erotickou knihu pro děti – bouře odporu mezi odborníky!


Jedna paní povídala:
Autentický, nezávislý, alternativní, neovlivnitelný, inovativní, moderní, transparentní, epistemologický, esoterický, parrhesiastický, heterodoxní, apodiktický, i synektický portál, který rozkrývá aktuální zprávy, kauzy, aféry a drby z české i zahraniční politiky, z kultury i sportu. Není aféra, která by byla pro ni tabu. Není téma, kterému by nerozuměla. Není kauza, do které by se bála strčit nos. Jedna paní je váš zaručený zdroj neověřených zpráv, kterým opravdu můžete věřit (ale nemusíte).

Aktuality z oblasti kultury a umění: